Från och med imorgon - mjölkproteinfritt och äggfritt för Nils igen!

Nils verkar inte må bra av att få i sig ägg och mjölkprotein, så vi har bestämt oss för att utesluta det ur hans kost igen. På torsdag ska vi till familjeläkaren och prata, jag tänker stå på mig och kräva en ordentlig utredningen den här gången. Det känns inte som vi har fått någon hjälp alls av sjukvården när det gäller allergin. Jag vet att de tester man kan göra inte är alltför tillförlitliga, men jag vill ändå få dem gjorda ifall att de visar något.
Ni som brukar besöka oss eller få påhälsning av oss, var snälla och lär er llite om hur det här är nu så att även Nils kan få t.ex. fikabröd när vi kommer på besök! Om ni är osäkra, be oss ta med eget fikabröd eller mat, för ibland var det så tråkigt när man kom hem till någon när han var ägg- och mjölkproteinfri förut, och så fanns det ingenting som han kunde äta. Här är några bra länkar med information:

http://www.allergimat.com/page.asp?id=42
http://www.allergimat.com/page.asp?id=44
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=mat_recept_dynamic&viewid=746311
Mjölkfri.com
Läs speciellt den här sidan: http://www.mjolkfri.com/vaga-bjuda-mjolkfritt/12/istallet_for_mjolk/

Mjölk heter inte bara mjölk i innehållsförteckningarna, det kan även stå:

yoghurt, gräddfil, grädde, ost, torrmjölk, mjölkpulver, mjölkprotein, mjölkalbumin, kasein, kaseinat, vassle, vasslepulver, laktos/mjölksocker (kan finnas rester av mjölkprotein kvar).

Det enda som heter något med mjölk men som inte innehåller mjölkprotein är mjölksyra.

Fikabrödstips:
http://www.goteborgskex.se/produktinfo/allergiinformation
Klicka i "ägg" och "mjölk" för att få fram produkter som Nils kan äta!

Matlagning


Att steka i: Milda Culinesse, matolja

Istället för matlagningsgrädde: Oatly iMat


Att dricka: Oatly havredryck plus (viktigt att det är plus-varianten eftersom den är vitamin- och kalciumberikad) ellerICA Solhavre.

På smörgåsen: Milda mjölkfritt eller Carlshamn mjölkfritt, Scan leverpastej (Scan är den enda som är utan mjölkprotein!!!), kalkon, skinka etc. (men kolla alltid innehållsförteckningen, ibland finns det mjölkprotein i de mest oväntade produkter!) Tofuline Creamy Spread (ungefär som Philadelphiaost)

Glass och dessert: Oatly har en vaniljsås som är riktigt god. Vissa glassar från Oatly och Tofuline funkar bra (men som jag sagt tidigare, läs innehållsförteckningen).
 

Frukost och mellanmål: Vi har börjat prova oss fram med lite yoghurtar, en sort han gillar är Alpro Yofu vaniljNär det gäller matbröd och knäckebröd så där det sällan det innehåller mjölkprotein, så "vanligt" matbröd kan han för det mesta äta utan problem, det är värre med kaffebröd...

(Bilder från ovanstående företag)
2008-11-30 @ 19:29:31 NILS Permalink


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack Helena, jättebra tips! Vi ska oxå köra mjölkfritt i tre veckor nu.....Och stå på er när det gäller dr....Går ni på barnkliniken? Om inte be att få komma dit! Dom är toppen! Kram

2008-11-30 @ 22:13:54
Postat av: Soya

Ja vi får hjälpas åt så Nils också får lite gott och samtidigt må bra.

Älskar er!

2008-12-01 @ 23:22:38
URL:
http://soya.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
RSS 0.91