Slänger in ett inlägg om några böcker jag har läst...

Argasso förlag har börjat ge ut böcker i ett format som verkligen tilltalar mig som är lärare åt ett flertal ungdomar med läsovana och/eller dyslexi som går i årskurs åtta, nio och individuella programmet på gymnasiet. Böckerna har en lättläst och luftig text, väl avgränsade stycken och korta kapitel. Många av dem är översatta från engelskan (de utges av förlaget Barrington Stoke i Storbritannien), men några är skrivna i original på svenska också. De här böckerna lyckas ofta med konststycket att fånga ungdomar som har läs- och skrivsvårigheter, som är läsovana eller som helt enkelt är trötta på skolan och/eller de tjocka luntor de fått satta i händerna på sig tidigare. Jag kan varmt rekommendera böckerna från Argasso!



Skuggan handlar om den ledsna och vilsna tonårstjejen Sarah som bor ensam med sin pappa, mamman försvann när hon var liten. Sarah har alltid undrat var mamman tog vägen och tänker ofta på henne, men det är inte bara lyckliga minnen. Ibland kan Sarah känna känslan av att hon som barn ibland var rädd för sin mamma, men varför? En dag loggar hon in på datorn på sin pappas mailkonto och upptäcker att pappan och mamman kommunicerar via mail! Det visar sig att mamman inte alls bor långt ifrån platsen där Sarah bor. Sarah öppnar ett anonymt mailkonto och skickar hotmail till sin mamma, men hon får inga svar. Till slut tar hon bussen till orten där mamman bor och börjar bevaka henne... vad kommer att hända om hon blir upptäckt?



En ruskig liten historia om en docka som till en början är en pojkes bästa vän, men som visar sig vara något helt annat än snäll och rar! Dockan hittas på vinden i huset där pojken Robbie bor. Den är handgjord, har stora blanka knappar till ögon och en mun av sicksackstygn. Dockans döps till Trask och blir Robbies bästa vän. De är oskiljaktiga, och när Robbie börjar förskolan får Trask följa med och sitta på en hylla tillsammans med de andra barnens mjukdjur. Det är här det läskiga börjar; bland annat strimlas kläderna på mjukdjuren sönder. Men vem har gjort det - och varför? Åren går och när Robbie blir äldre vill han inte längre ha med sig Trask till skolan eftersom han riskerar att bli retad. Fastän han lämnar dockan hemma dyker den upp på de mest oväntade ställen, Robbie skyller på att det är hans morfar som vill skoja med honom när den en dag ligger i hans lunchlåda. Robbie försöker på alla möjliga och omöjliga sätt hindra dockan från att följa efter honom, men lyckas han? Och vad kommer att hända om han inte lyckas? Trask har nu blivit Robbies värsta fiende!



Boken Gansterbröder handlar om de tre vännerna Perry, Toddie och Marco. De växer upp tillsammans och vi får följa med dem upp i tjugoårsåldern. De växer upp i en stad där gängbråk och droger hör till vardagen, det är en otäck och farlig värld de lever i. Perry träffar en tjej som han blir tillsammans med, men när hon träffar på den spännande och snygge Toddie dumpar hon Perry. Det blir till en historia som kommer att handla om droger, fiender, kärlek, hat och vänskap. Några livlösa kroppar hittas i ett hus i vad som ser ut att ha varit en droguppgörelse, men vad är det egentligen som har hänt?



Avhopparen utspelar sig i en stad någonstans i Sverige, i en stadsdel kallad Pulverland. Här flödar drogerna fritt. Två organisationer har delat upp knarkhandeln mellan sig, för tillfället råder fred dem emellan. Huvudpersonen Simon är en 17-årig kille som gärna vill komma in i branschen. Han säljer droger åt den ena "kungen" i Pulverland, en man vid namn Tobias. Av Tobias får han i uppdrag att klå upp två smålangare som lurat organisationen, och dras därmed allt djupare in i den undre världen. En dag blir han kontaktad av en man som kommer med ett förslag som Simon måste ta ställning till. Erbjudandet består i att han ska plantera droger stulna från den konkurrerande organisationen på Tobias klubb för att skapa konflikter mellan de två gången och på så vis hjälpa polisen. Åtminstone är det vad den okände mannen hävdar, men är det verkligen så? Simon är misstänksam, med all rätt ska det visa sig... Boken är spännande och svår att lägga ifrån sig. Man vill veta hur det ska gå för Simon; utför han de uppdrag han får av Tobias? Vem är den mystiska mannen? Vad blir upplösningen på hela den här berättelsen?

(Bilder publicerade med tillstånd av www.argasso.se)
2008-12-29 @ 15:58:32 Permalink LÄSTA BÖCKER Kommentarer (0) Trackbacks ()


God jul!

2008-12-23 @ 13:40:13 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (0) Trackbacks ()


Blomsterlandet

Idag skulle jag köpa lite julblommor till min egen familj och andra, trodde jag i alla fall. Det mesta i julväg var antingen slut eller fult. Det blev en liten julgrupp till vardagsrummet i alla fall, som jag piffade till lite extra när jag kom hem. Hittade en hel massa annat där istället; de hade 50% rabatt på julsaker så jag köpte ett helt gäng grejor som jag kan använda till att dekorera egna arrangemang, grupper och kransar med till nästa jul. Fynd!

2008-12-23 @ 13:32:18 Permalink SHOPPING Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vilka glasögon ska jag välja?

2008-12-22 @ 13:01:59 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (6) Trackbacks ()


Till Emelie...

2008-12-18 @ 23:52:51 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (1) Trackbacks ()


Vackert...så vackert!

Innan du lyssnar på det här Youtubeklippet, se till att du har det lugnt omkring dig, sätt igång klippet, slut ögonen och njut!

2008-12-18 @ 23:25:45 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (0) Trackbacks ()


Julavslutning på jobbet

Nu ikväll har vi haft julavslutning på jobbet och vi gjorde vår traditionella utomhusgrej; mingel med glögg, julmust och pepparkakor, litet tal av rektor, show av nycirkuseleverna, betygsutdelning och sjungade av "Nu tändas tusen juleljus". Nils (som var med eftersom hans pappa var på julfest på sitt jobb) fick tag på några jongleringsbollar som han stod och kastade, jag frågade honom om han jonglerade varpå han svarade "Jag kan bollera!!!" Erik från Gycklargruppen Trix - tillika cirkuselevernas lärare - tyckte att det var en alldeles utmärkt ord, vi kanske ska skippa jonglera och börja kalla det bollera i fortsättningen? Jag delade ut betyg till min klass och fick tillbaka kramar av dem + en julklapp av två av tjejerna. Sånt är så himla kul och det värmer verkligen ett lärarhjärta att få lite extra uppskattning! Det är man inte bortskämd med!!! Är ni nyfikna på vad jag fick?




Snapsglas från Sagaform


Superfint halsband!
2008-12-18 @ 20:40:23 Permalink BLANDAT Kommentarer (0) Trackbacks ()


Julklapp till och från chefen

Vi har ju inte slutat för terminen än (eleverna har avslutning imorgon kväll), men idag på konferensen blev det lite julklappsutdelning för oss lärare (och rektorn/chefen). Bossen fick glögg av oss, ett 5-pack som han blev mycket nöjd med:

(Bild från www.blossa.se)

Av chefen fick vi varsin bok (samma bok allihopa) som han önskade skulle ge oss annat än jobbet att fundera på under ledigheten. Härligt med böcker tycker jag!
2008-12-17 @ 21:57:15 Permalink BLANDAT Kommentarer (0) Trackbacks ()


Det kom ett julkort...



När vi kom hem lite småstressade, halvtrötta och hungriga tömde jag brevlådan. I högen bland alla julkort och räkningar låg ett rött kort som såg barntillverkat ut, min första fundering var "Vems barn har gjort det här då?" och jag började gå igenom några vänners barn i tanken. När jag vände på kortet fanns där inget frimärke, och texten som stod att läsa var "God jul mamma och pappa önskar Nils"!!! Snacka om att mammahjärtat smälte! Inte bara för att det var ett julkort från sonen, utan att förskolefröknarna hade bemödat sig med att gå hem till oss och lägga det i brevlådan så att det liksom blev mer "på riktigt"! Så himla rart!!!
2008-12-17 @ 20:31:54 Permalink NILS Kommentarer (1) Trackbacks ()


Lite shopping på Babyshop

Idag har jag handlat ett par saker på Babyshop. Det blev en tröja till Nils (fanns i storlek 104 så den kommer att ligga på "växa i hyllan" ett tag). Kanske blir den lagom i 3-årspresent? Den andra grejen jag köpte kan jag inte visa här, för det är en julklapp. Nuuu är det någon/några som kommer att bli nyfikna tror jag! *tihi*

Nils får en turkos "Klåfingerapa" från Snoffs Design:


(Bild lånad från www.snoffsdesign.se)
2008-12-16 @ 18:32:51 Permalink SHOPPING Kommentarer (1) Trackbacks ()


Systrarna Ericsson får underkänt!

Förra veckan var jag och Nils på stan och skulle fika. Vi gick till konditoriet Systrarna Ericsson i Gallerian för jag tänkte att de har säkert någonting han kan äta för de har ett stort utbud på kaffebröd. Nils kan ju inte äta ägg eller mjölkprotein, så det blir ofta väldigt svårt när man ska fika eller äta ute. Nåväl, min vana trogen gick jag direkt fram till kassan för att fråga vilka bakverk han kunde tänkas få äta. Flickan bakom disken tog fram en stor pärm och bläddrade i, läste och läste...och sa att "det finns ju flera laktosfria alternativ". Jag sa att det tyvärr inte hjälper oss eftersom det är mjölkprotein han inte tål. Då sa hon att det inte verkade finnas något som han kunde äta! Då blev jag faktiskt riktigt sur och sa till att "Då får ni faktiskt ta och skärpa till er!" När vi gick därifrån och Nils insåg att han inte skulle få fika började han gråta, och det gjorde jag med! Fy f-n vad olycklig jag kände mig för hans skull! Vi knatade vidare till Wayne's Coffee och där fanns det faktiskt en chokladboll som Nils kunde äta, vilken himla tur! Tack Wayne's!

2008-12-16 @ 15:51:14 Permalink NILS Kommentarer (1) Trackbacks ()


Shoppat på Liseberg

Jag hann med lite snabb shopping i en butik på Liseberg i fredags. Det blev lite nytt krimskrams till mig själv. För den blygsamma summan av 168 riksdaler inhandlades dessa smycken:
2008-12-15 @ 17:56:19 Permalink SHOPPING Kommentarer (2) Trackbacks ()


Soffan!

Nu är den här, den nya soffan. Jättesoffan. Monstersoffan! Den är ENORM! Och sååå snygg!!! Här är en bild (med fläckar på kameralinsen):


2008-12-15 @ 15:27:37 Permalink INREDNING Kommentarer (7) Trackbacks ()


Snart färdigtapetserat!

Vi håller på med den sista tapetseringen nu, 6-7 våder har vi kvar att sätta upp av fondväggen. Sen ska maken få göra något så spännande som att sätta dit nya golvlister. Skönt att slippa sånt tycker jag, men efter det får jag väl rengöra golvet ordentligt för imorgon kommer SOFFAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HURRAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!
Klicka på bilden för att se en lite större version av den!
2008-12-14 @ 14:26:26 Permalink INREDNING Kommentarer (3) Trackbacks ()


Julklappspåse Large - min påse!

Jag har varit med i ett julklappsbyte hos En bok om dagen. Jag skickade en välfylld påse till Sinneskatten och fick ta emot en från Britt-Marie. Min påse öppnade jag igår när vi kom hem från Göteborg, jag kunde inte vänta ända till jul!

Nu har jag lite trevlig läsning och god choklad (ääälskar choklad i alla former!) att njuta av under julledigheten. Påsen innehöll också ett par (antar jag) hempysslade alster; ett broderat bokmärke och en pärlbroderad granprydnad. Några vykort föreställande Gammelstads kyrka och ett nummer av tidninge Vi som handlar om läsning låg också däri. Tack snälla Britt-Marie!!! Efter att tåget hem från Göteborg var försenat med allt krångel och dåligt humör som det förde med sig var det härligt att få öppna paket när man kom hem kan jag lova! Det här var ju hur roligt som helst, och jag hoppas att det blir flera byten att se fram emot hos 'En bok om dagen'!

Om ni är nyfikna på vad jag skickade till Sinneskatten, så klicka här!
2008-12-14 @ 14:07:54 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (1) Trackbacks ()


Nils spelar trummor på Universeum

Ett första smakprov från vår lilla minisemester i Göteborg:

2008-12-13 @ 22:38:48 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (0) Trackbacks ()


Julbord

Ingen tid och lust att skriva något idag, förutom att jag varit och ätit julbord på Hässlö Wärdshus med jobbet. Mums!
2008-12-10 @ 22:43:48 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (2) Trackbacks ()


Shoppat sött armband

Klickade hem det här armbandet från Cocoo.se :-)

2008-12-09 @ 21:36:25 Permalink SHOPPING Kommentarer (0) Trackbacks ()


Stava Rex

Stava Rex är ett stavningskontrollprogram som är utvecklat för dyslektiker och personer med läs- och skrivsvårigheter. Några av mina elever använder det på sina datorer. Programmet markerar t.ex. ord, sätter in dem i ett sammanhang för att ge förslag på vilket ord som kan vara det rätta. Jag blev både förfärad och väldigt full i skratt när jag läste det här exemplet (klicka på bilden):

2008-12-09 @ 21:34:37 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (0) Trackbacks ()


Julklapp till Nils

Idag hittade jag en webbutik som var ny för mig, Gullgrodan heter den. Där hittade jag ett alldeles bedååårande set med byxa och jacka till Nils, det får han i julklapp.



(Bild: http://www.lipfish.com/)
2008-12-08 @ 16:50:49 Permalink SHOPPING Kommentarer (1) Trackbacks ()


Krans

Har ju glömt att visa; jag gjorde två kransar på en hobbykurs hos Floristutbildarna i slutet av november. Den ena fick mamma och Putte som tack för barnvakt, den andra har jag satt upp ute nu:


2008-12-08 @ 09:46:45 Permalink HOBBY Kommentarer (1) Trackbacks ()


En liten scrap...

2008-12-07 @ 22:20:32 Permalink DIGISCRAP Kommentarer (0) Trackbacks ()


Andra advent - tapetsering

Igår började vi äntligen tapetsera i vardagsrummet, det kommer att bli så fint när det är klart!  Hoppas den nya soffan hinner komma innan jul, den ska levereras från fabrik nu i veckan.

Senare idag ska jag och Nils baka pepparkakor. Han fick en kavel igår och kakmått i form av bil, båt, flygplan och tåg i sin paketkalender idag.

Ha en mysig andra advent!


(Bild från
Anitas bilder)
2008-12-07 @ 09:52:27 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (2) Trackbacks ()


Fantastisk engelska...

Det här klippet kanske man ska visa för sina elever som tror att de är dåliga på engelska:
2008-12-07 @ 09:42:45 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (1) Trackbacks ()


Hjärnan kopplar bort allt oviktigt...

Igår åkte jag till dagis och hämtade en liten kräkande, gråtande och svag Nils som dessutom hade ont i ett öra. När jag hade kommit halvvägs till bilen upptäckte jag att jag inte hade tagit av skoskydden! Ni vet såna där supersnygga blå saker i plast! TUR att ingen såg mig! *haha* Jag råkade nämna det för Nils (som jag ju bar på) och han blev jätteledsen (känslig som han var just då). När jag hade fått in honom i bilen och satt mig själv i förarsätet fortsatte han att gråta och upprepa något som jag inte uppfattade eftersom att han 1. just grät och 2. hade nappen i munnen. Jag bad honom ta ur nappen så jag skulle höra vad han sa och han sa "Mamma glömde, mamma glömde!" JA! Just det! SKOSKYDDEN! Tog av mig dem där i bilen innan jag körde iväg. Imorse när lillknodden vaknade pratade vi lite om gårdagen, och då säger han "Mamma toki, glömde skohydden!"

2008-12-06 @ 00:00:32 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (1) Trackbacks ()


Julklapp till mig själv!

Igår halkade jag in på Josefssons hemsida och tack vare min kompis Maria fick jag reda på att det fanns en rabatt som även gällde på det sortiment av märkesvaror som Josefssons/Ellos har. Jag klickade hem en julklapp till min man och en till mig själv. Min julklapp kan man se på bild här! Jag blev kär i den, och med 40% rabatt blev den inte särskilt dyr!



(Bild: Clarita Natoli www.morguefile.com)
2008-12-05 @ 14:04:32 Permalink ALLMÄNT Kommentarer (1) Trackbacks ()


Nils önskelista

Här är en länk till Nils önskelista:
http://www.kaboodle.com/heleri/nils-nskelista
2008-12-02 @ 21:04:39 Permalink NILS Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 0.91